Welgelegen

Welgelegen

Deze wandeling staat voor 2024 niet op de wandelkalender, maar kan wel worden aangevraagd. Neem contact op met onze coördinator. Zijn gegevens vind je onderaan deze pagina.

Beginpunt: Parkeerplaats vóór “Het Potlood” – Kanaalstraat/ Kanaal Noord ===>Google Maps
Starttijd: Bij boeking vast te leggen.
Tijdsduur: 1,5 uur.
Kosten:  € 5,– per persoon Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,–. Per boeking geldt een minimum van €35,–

De wijk Welgelegen maakte in een eeuw tijds tweemaal een complete metamorfose door. Eerst was het een landgoed. Later werd het een industrie- en nijverheidsgebied. Nu is het een comfortabele woonwijk.

Hoewel het landgoed al lang verdwenen is, zijn er nog herinneringen aan terug te vinden. De brug “de Freule” en een Freule-bank zijn daar voorbeelden van. Maar ook is er een tweetal straatnamen die herinneren aan die tijd.

Het industrie- en nijverheidsverleden kun je nog terug vinden in de naam ‘Halstraat’. De garagebedrijven (Citroën, BMW) zijn al lang verdwenen. En de VAD-bussen rijden ook niet meer door Apeldoorn. Dus ook geen VAD-hallen meer, waar vele oudere Apeldoorners nog met heimwee aan terugdenken. Dat vooral vanwege de kerstsamenzang die daar vaak georganiseerd werd.

Er is ook kunst in de wijk. Meteen bij het beginpunt al de genoemde Freule-brug. Aan het kanaal staat een bijzonder kunstwerk: “Starting Point”. Die kunst gaan we ook allemaal zien.

Herinneringen worden aangehaald door de gids tijdens deze wandeling. Maar natuurlijk kijken we ook naar de huidige woonwijk. We komen langs een rij stadspalazzo’s langs het kanaal, een Hufeisen en  een voormalige brugwachterswoning. Een veel interessanter verhaal dan je misschien zou vermoeden over deze wijk “aan de andere kant van het kanaal”.

Bekijk ook eens deze wandelingen:

Water in de stad

Eglantier

Eigentijdse architectuur