Bevrijdingswandeling Scholen

In de nacht van 16 op 17 april behoedden twee helden Apeldoorn voor een ramp. Ze zorgden ervoor dat Apeldoorn niet gebombardeerd of zwaar beschoten werd.
De Canadese bevrijders dachten dat een grote bezettingsmacht in Apeldoorn aanwezig was. Die wilden ze met grof geweld overmeesteren.

Dit werd voorkomen doordat Van de Scheur en Numan ’s nachts langs de Grift slopen, over de Sluis gingen en daarna contact maakten met de Canadese bevrijders. Ze wisten hen er gelukkig van te overtuigen dat de Duitsers Apeldoorn al verlaten hadden. Apeldoorn zou dus zonder slag of stoot ingenomen kunnen worden.

Voor leerlingen van Apeldoornse basisscholen:
De scholen worden benaderd door de Vereniging Oud Apeldoorn. Wilt u als school kans maken om in 2017 deel te nemen aan deze wandeling met groep 7 en/of groep 8? E-mailt u dan naar info@apeldoornsgidsencollectief.nl

Gidsen lopen met groepen leerlingen dezelfde route als Albert van de Scheur en Gijs Numan. Onderweg vertellen de gidsen hoe een en ander in zijn werk ging. Ter verduidelijking zal onderweg op enkele punten iets te zien zijn, wat de gang van zaken in deze tijd nog aanschouwelijker maakt.