Sprengendorp en park

Sprengendorp en Sprengenpark

Deze wandeling staat in 2024 op de kalender voor zaterdag 1 juni en zondag 25 augustus

Dit is eigenlijk een wandeling met twee gezichten. Enerzijds gaat het verhaal over volkshuisvesting, aan de andere kant  loop je door een fraai park langs een groot aantal kunstwerken. Dat maakt de wandeling zo gevarieerd.

Beginpunt: hoek Asselsestraat / Wolweg / Scheperweg ==> Google Maps
Starttijd: 14.00 uur
Tijdsduur: 1,5 uur.
Kosten: € 5,– per persoon. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,–

Vooraf aanmelden is niet nodig, maar kom je met acht personen of meer? Laat het ons dan even weten. Dan zorgen we voor een extra gids.

Het Sprengendorp is in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw gebouwd.
In deze volksbuurt vind je de eerste rijtjeshuizen van Apeldoorn.
Langs de Sprengenparklaan staan de eerste vierhoogflats van onze stad. Ze werden in de jaren ‘50 gebouwd en kijken uit op het Sprengenpark.

In het Sprengenpark, dat uit twee gedeelten bestaat, zie je een groot aantal kunstwerken. Het zijn creaties van landelijk bekende kunstenaars, die de Wilhelminaring hebben gewonnen. Dat is een oeuvreprijs. Ze kregen allen de opdracht van de gemeente Apeldoorn, een beeld te maken voor dit park. Bij elk beeld is ook een gedicht geschreven.  “Een onbekende parel in Apeldoorn” kunnen we dit bijzondere park met recht noemen.

Waarom wordt het Sprengendorp ook wel het “Rode dorp” genoemd en waar komen de straatnamen vandaan? Waar werd het water van de spreng voor gebruikt en waarom staat hij nu droog? De gids wil het je graag vertellen. Onderweg zie je foto’s van vroeger en hoor je anekdotes en verhalen over de bewoners en over de kunstenaars.

Wil je liever deze wandeling met een eigen groep of op een ander moment doen? Dan kun je hem  aanvragen.

Bekijk ook eens deze wandelingen:

Metaalbuurt

Retourtje station

Kerschoten