Retourtje Station

Retourtje Station

Deze wandeling staat voor 2024 niet op de wandelkalender, maar kan wel worden aangevraagd. Neem contact op met onze coördinator. Zijn gegevens vind je onderaan deze pagina.

Beginpunt:  vóór het stationsgebouw (noordzijde)  ==> Google Maps
Starttijd: Bij boeking vast te leggen.
Tijdsduur: 1,5 uur.
Kosten: € 5,– per persoon Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,–.

Per boeking geldt een minimum van €35,–.

Het stationsgebouw in Apeldoorn stamt uit 1876. De stationsomgeving, tot dan praktisch onbebouwd, groeide uit tot een stadswijk. De aanleg van de spoorlijn en de bouw van het station leidde een “gouden periode” voor Apeldoorn in.

We lopen door de omgeving van het station langs karakteristieke panden. Ook gaan we de Kanaaloevers, de Grift en een aantal kunstwerken zien.

Door de bouw van het station kreeg ook de bedrijvigheid in Apeldoorn een flinke boost. Maar na meer dan 90 jaar had de stationsomgeving wel een flinke onderhoudsbeurt nodig. Ging dat updaten te ver? Of vind je zelf het stationsplein en het kunstwerk “reizend zand” dat gelukkig weer werkend is gemaakt wel mooi?

Het stationsplein werd ontworpen door Baljon projecten. De smaakvolle inrichting ervan, met grove dennen en een verharding van Portugees graniet, is met zorg samengesteld. “Dit doet denken aan de Veluwe”. De zorg voor de dennen is ook bijzonder: boombunkers zijn nodig om deze bomen te laten overleven in zo’n stenen omgeving.

“Niet alleen voor bezoekers interessant maar ook voor inwoners van Apeldoorn” geldt zeker voor deze wandeling. Want onze gids hoort heel vaak: “goh – dat wist ik helemaal niet”! Dus laat je verrassen en boek deze wandeling.

Bekijk ook eens deze wandelingen:

Centrum

Welgelegen

Van Boerendorp naar Binnenstad