Metaalbuurt

Metaalbuurt

Deze wandeling staat in 2024 op de kalender voor zondag 18 augustus

Deze lieflijke arbeiderswijk uit 1917 heeft een roerige geschiedenis. De buurt is een aantal keren met sloop bedreigd, maar is na felle protesten van de bewoners uiteindelijk compleet gerestaureerd. Nu is het één van de best bewaarde en fraaiste tuindorpen van Nederland.

Beginpunt: Hoek Bronsweg / IJzerweg. => Google maps
Starttijd: 14.00 uur
Tijdsduur: 1.5 uur
Kosten: € 5,–per persoon. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,–

Vooraf aanmelden is niet nodig, maar kom je met acht personen of meer? Laat het ons dan even weten. Dan zorgen we voor een extra gids.

Aan het begin van de twintigste eeuw groeide Apeldoorn snel. Middelgrote bedrijven vestigden zich hier. Er kwam veel vraag naar betaalbare woningen voor fabrieksarbeiders en bouwvakkers.

Daarom bouwde Woningbouwvereniging de Goede Woning hier deze wijk. De huizen vallen op door de rode daken, de ligusterhagen, de grote kavels en de grindbermen langs de weg. In de dertiger jaren werd het Westenenkerpark aangelegd. In jaren ‘50 werd de Metaalbuurt uitgebreid met huurhuizen in de typisch naoorlogse bouwstijl.

Een aantal keren heeft  De Goede Woning het plan gehad om de Metaalbuurt in zijn geheel te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Door felle protesten van de bewoners zelf werd uiteindelijk gekozen voor een rigoureuze restauratie. Het resultaat is verbluffend: Een uniek architectonisch en stedenbouwkundig geheel, gelukkig al jaren beschermd als gemeentelijk stadsgezicht.

Loop samen met de AGC gids door de Metaalbuurt en hoor de verhalen over deze fraaie groene wijk. Waar komt de naam “Houtjesdorp” vandaan en wat is een adresboom? De gids vertelt  het allemaal en laat je onderweg ook foto’s en kaarten van vroeger zien.

Wil je liever deze wandeling met een eigen groep of op een ander moment doen? Dan kun je hem  aanvragen.

Bekijk ook eens deze wandelingen:

Sprengendorp
en Sprengenpark

Welgelegen

Kerschoten