Links

Links

www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/nieuwsbrief/
Ruimte voor Erfgoed: zo heet de maandelijkse gratis nieuwsbrief van het Erfgoedplatform Apeldoorn. Wordt abonnee en ontvang deze interes-sante nieuwsbrief voortaan elke maand! Inschrijven via bovenstaande link.

www.apeldoornendeoorlog.nl
Een site met heel veel informatie over Apeldoorn in de periode van de tweede wereldoorlog. Informatie over monumenten, herdenkingen, vieringen, educatief materiaal, boeken, links, foto’s en film vindt u hier .

www.collectie4045.nl
Collectie ’40-’45 in Beekbergen is een stichting met als doel de bezoekers een beeld te geven van Apeldoorn en omgeving tijdens de jaren 1939-1945. Welkom bij het kleinste oorlogsmuseum van Neder-land! is de welkomsttekst op hun website. Een klein museum maar een prachtige collectie die met veel liefde en doorzettingsvermogen bij elkaar gebracht is en nog steeds uitbreidingen krijgt.

www.apeldoornsemonumenten.nl
De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) waakt over cultuurhistorische gebouwen en andere monumenten, promoot monumenten als kostbaar bezit van Apeldoorn en werkt mee aan herstel van het aanzien van de stad door verwerving en restauratie van historische panden. Op deze site kunt u lezen hoe deze stichting te werk gaat.

www.verenigingoudapeldoorn.nl
Een site met heel veel beelden van en herinneringen aan historisch Apeldoorn. Deze vereniging – met meer dan 2200 leden de grootste Cultuurhistorische vereniging van Nederland – zet zich zeer actief in voor het behoud van cultuurhistorie en cultuurhistorische elementen in Apeldoorn.

www.erfgoedplatformapeldoorn.nl
Het samenwerkingsverband tussen diverse organisaties in Apeldoorn, met als doelstelling het in gezamenlijkheid organiseren van activiteiten voor de Apeldoornse samenleving en belangstellenden van elders in den lande.

www.paleishetloo.nl
Wie Apeldoorn zegt, zegt Oranje. Wie Oranje zegt, zegt “Paleis Het Loo”. Na een heel grondige restauratie en mooie uitbreiding is het Paleis weer geopend voor publiek! Kijk op deze site om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes. Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief – onderaan op de pagina.

www.uitinapeldoorn.nl/
Deze site is ideaal als u op zoek bent naar een uitje in Apeldoorn.

www.fietsgilde-apeldoorn.nl
Het Fietsgilde Apeldoorn biedt elke week, tussen 1e week in mei tot de 3e week in oktober een recreatieve fietstocht onder leiding van vertellende gidsen. Tussen Kerst en Oudejaarsdag is er de Sylvestertocht.

accres.nl/berg-bos/home
Stadspark Berg en Bos: prachtige natuur in diverse verschijningsvormen: vijver – watervalletjes – fonteinen. En heel bijzondere bomen. Een gebied met een lange historie waar het AGC ook rondleidingen doet en daarbij de historie vertelt.

www.apeldoornschebosch.nl
De website van het Herinneringscentrum op het terrein van ’s Heeren Loo – Groot Schuylenburg. Verhalen en achtergronden over het vooroorlogs Joods instituut voor verstandelijk gehandicapten en haar bewoners (Het Apeldoornsche Bosch) en over de deportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het AGC verzorgt ook wandelingen op dat terrein.

muziektentapeldoorn.nl/
De mooie muziektent in het prachtige Oranjepark. Niet alleen een juweeltje om naar te kijken, maar er wordt ook vertier op zomerse zondagmiddagen geboden d.m.v. muzikale optredens!

www.parkenbuurt.nl
Site met een schat aan gegevens over de Parkenbuurt.

www.deparken.nl
Site van Wijkraad De Parken – met nieuws uit de Parkenbuurt.

www.apeldoorn.nl
De site van de gemeente Apeldoorn.

www.coda-apeldoorn.nl
Met een museum, bibliotheek en archief is CODA hét cultuurhuis van Apeldoorn. Een bron van inspiratie op het gebied van literatuur, kunst en geschiedenis – midden in het hart van de stad. Ontdek de mooiste verhalen, beleef de geschiedenis van Apeldoorn en proef de cultuur.

www.ivn.nl/apeldoorn
IVN-afdeling Apeldoorn betrekt mensen bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Ze nodigen je van harte uit om deel te nemen aan hun activiteiten. Of word lid en doe mee met de werkgroepen.

www.archeologie-apeldoorn.nl
De Archeologische werkgroep Apeldoorn is een groep vrijwilligers die zich binnen de gemeente Apeldoorn actief bezighoudt met archeologie. In nauwe samenwerking met de gemeente houden de leden in de gaten of er bij bouwprojecten resten uit het verleden uit de grond komen. Ook assisteren zij de gemeentelijk archeoloog bij opgravingen.

www.goveluwe.nl/
Er een app ontwikkeld om de Veluwe te ontdekken: ook leuk voor kinderen!

www.wandel.nl/
Houdt u van wandelen? Kijkt u dan ook eens op deze site.

Het grote verhaal van Apeldoorn: Het verhaal over het rijke verleden van Apeldoorn. Prachtig vormgegeven in historische thema’s en verhaallijnen

www.museumindezevendehemel.nl
Een museum met een vaste collectie curiosa van Sinterklaas, Kerst, Pasen, Oranjehuis en oud speelgoed. Verder wisselende exposities.

https://apeldoornsgidsencollectief.nl/films-jan-overbeek-het-loo/
Jan Overbeek maakte prachtige opnames rond Het Loo. Op deze pagina staan films die Dhr. Jan Overbeek ter beschikking  stelt.

wandelnet.nl/themas/apeldoorn-te-voet
Tien wandelroutes van ‘Apeldoorn te Voet’ laten u al wandelend kennis maken met de bruisende binnenstad en de uitgestrekte natuurgebieden daaromheen.

www.visitveluwe.nl/
Een site voor promotie van de Veluwe waarin Apeldoorn een prominente plaats in neemt.

www.fotoarchiefapeldoorn.nl/
Een site met prachtige historische en actuele foto’s van Apeldoornse wijken Berg en Bos, Binnenstad, Het Loo, Indische buurt en de Parkenbuurt.

www.coda-apeldoorn.nl/nl/archief/beeldbank
Site van CODA Apeldoorn met daarin een heel grote collectie foto’s en afbeeldingen van documenten.

www.begraafplaatssoerenseweg.nl
Begraafplaats Soerenseweg is een rijksmonument! Een van de weinige begraafplaatsen die deze status gekregen hebben. “Het stenen archief van Apeldoorn” wordt deze begraafplaats ook wel genoemd. 

Stichting Museum Hoenderloo
De kleine Arcke telt drie kamers. Eén van de kamers wordt permanent ingeruimd voor een expositie over het leven en werk van A. den Doolaard, de bekende en reislustige schrijver die een groot deel van zijn leven in Hoenderloo woonde. 

De Middelste Molen is een ambachtelijke papierfabriek en museum in Loenen. Sinds 1622 wordt hier papier gemaakt op inmiddels zeer oude machines en met de hand. Er werken op De Middelste Molen uitsluitend vrijwilligers die met veel plezier allerlei soorten papier vervaardigen. Bezoekers worden altijd rondgeleid.

De Wenumse Watermolen: een molen die voor het eerst beschreven werd in 1313. Op deze site leest u het complete verhaal dat over de historie van deze plek te vertellen valt.

https://apeldoornsgidsencollectief.nl/sitemap/