Hoofdstraat 100 jaar

Op 13 juli 1917 werd het voorstel van B&W aangenomen: de naam Dorpsstraat wordt afgeschaft en vervangen door Hoofdstraat.
De eenvoudige bebouwing uit de 19e eeuw was vervangen door winkels die grandeur uitstraalden. De komst van nieuwe inwoners uit de Parken en Indische buurt had geleid tot luxe winkels. Sommige mochten de titel Hofleverancier voeren. Landelijk bekende winkels waren in die tijd in Apeldoorn gevestigd.

Later veranderde de atmosfeer: panden werden vereenvoudigd en ontdaan van Jugendstil-elementen. Luifels kwamen in de mode. Bewoning boven de winkel was niet langer de gewoonte.

Gelukkig is er sinds een aantal jaren deels een keer ten goede merkbaar. Invloed van het Gevelfonds, de gemeente en goed meewerkende ondernemers betekent dat de Hoofdstraat steeds weer leuker wordt om in te winkelen. Helaas zorgt internetwinkelen ook voor leegstand…

De gids neemt u mee door de Hoofdstraat. Zijn verhaal wordt ondersteund door een keur aan oude foto’s. Oudere Apeldoorners zullen heel vaak een “oh ja!! – dat weet ik nog wel”-moment beleven

Beginpunt:
 De nieuwe Kostersbrug bij C&A