Centrum

Centrumwandeling

Deze wandeling staat voor 2024 op de kalender op elke zondag van 10 maart t/m 27 oktober.

Dit is dé stadswandeling van het AGC. Het meest aangevraagd en ook het meest ingepland in de wandelkalender. De gids leidt je rond door de Apeldoornse binnenstad en een park in Engelse landschapsstijl.
Hij/zij vertelt hoe dit Veluwse dorp  is ontstaan en hoe het zich ontwikkelde tot de grote stad in het groen die het nu is. Hoe Apeldoorn in de middeleeuwen al een belangrijk kruispunt van wegen was. Veel reizigers bleven hier overnachten.

Startpunt  Hoofdstraat / hoek Deventerstraat, vóór de juwelierszaak. ==> google maps
Wanneer Elke zondagmiddag van medio maart tot eind oktober
Tijdstip 14:00 uur
Tijdsduur Ongeveer 1,5 uur
Kosten  € 5,- per persoon; kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,-Vooraf aanmelden is niet nodig, maar kom je met 8 personen of meer? Laat het ons dan even weten. Dan zorgen wij voor een extra gids.


Eeuwenlang was Apeldoorn een belangrijke plaats voor de Hanzesteden. Waarom? De gids legt het uit en vertelt ook waardoor dit Veluwse dorp aan het eind van de 19e eeuw compleet veranderde in een deftige woonplaats van allure. Je ziet nog winkels, woningen en gebouwen met architectuur uit die tijd: Arts & Crafts en Jugendstil.

Ook de aanwezigheid van de Oranjes heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van Apeldoorn. Met verhalen, foto’s en anekdotes legt de gids het je allemaal uit.

Niet alleen interessant voor bezoekers van Apeldoorn, maar ook voor de geboren en getogen Apeldoorner.

Onze ervaren gidsen horen van de gasten vaak: “Bijzonder dat deze dingen in Apeldoorn te zien zijn; dat hadden we niet verwacht”. Maar ook de Apeldoorners zelf worden vaak blij verrast: “Goh, dat wist ik helemaal niet. Ik heb daar nog nooit over gehoord, terwijl ik hier al jaren woon”. Of: “Dit was me nooit opgevallen!”

Wil je liever deze wandeling op een ander moment doen? Dan kun je hem aanvragen.

 

Bekijk ook eens deze wandelingen:

Van Boerendorp naar Binnenstad

Eigentijdse Architectuur

Wijk de Parken