Beladen geschiedenis

Beladen geschiedenis

Deze nieuwe wandeling staat voor 2024 niet op de wandelkalender, maar kan wel worden aangevraagd. Neem contact op met onze coördinator. Zijn gegevens vind je onderaan deze pagina.

Tussen begin 1943 en april 1945 werd Nederland door de Duitse bezetters bestuurd vanuit Apeldoorn. Een aantal ministeries, het hoofdkwartier  van de SS en de SD waren hier toen gevestigd. Dat had voor Apeldoorn grote gevolgen. Een zwarte bladzijde in de Apeldoornse geschiedenis die niet vergeten mag worden. Het verhaal gaat niet alleen over de slachtoffers, maar ook over de daders.

Bron van foto: Berry Meester

Beginpunt: Vóór de hoofdingang van CODA aan de Vosselmanstraat 299  ==> Google maps
Starttijd: Bij boeking vast te leggen.
Tijdsduur: 1,5 uur.
Kosten: € 5,– per persoon Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,–. Per boeking geldt een minimum van €35,–.

Je hoort verhalen die gevoelens van schuld, schaamte, onbegrip of machteloosheid kunnen oproepen. Verhalen over rijkscommissaris Seyss-Inquart,  de ministeries die hier waren gevestigd, de honderden huizen die de bezetter vorderde, de plekken waar NSB-ers hun plannen beraamden en uitvoerden en wat er in het Gemeentehuis gebeurde in die tijd.

Maar ook verhalen van gewone mensen, zoals een Joodse bakker, een Duitse officier die een selfie naar huis stuurde, een Amerikaanse piloot die Apeldoorn voor een ramp behoedde, een verzetsgroep die verraden werd en een gezin dat moest evacueren na Market Garden.

Onderweg komen we ook langs monumenten die betrekking hebben op oorlog en vrijheid. Een bijzondere wandeling, waarbij een compleet beeld over deze beladen periode wordt weergegeven. Meer licht wordt geworpen op de schaduwkant van dit deel van de Apeldoornse geschiedenis.

Bekijk ook eens deze wandelingen:

Apeldoornsche Bosch

Bevrijdingswandeling