Allee met allure

Allee met Allure

Deze wandeling staat voor 2024 op de kalender op maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) en zaterdag 31 augustus.

Vroeger was de Loolaan niet meer dan een kerkepad. Nu is het een statige allee met aan weerskanten een dubbele rij lindebomen. Hij leidt je  van de Apeldoornse binnenstad rechtstreeks naar Paleis Het Loo. Erlangs vind je luxe villa’s, chique appartementen, een aantal monumenten, twee kerken en zelfs een bunker! 

Startpunt: Loolaan / hoek Piet Joubertstraat, bij de voormalige Noorderkerk. ==>Google maps
Tijdstip: 14.00 uur  
Tijdsduur: Ongeveer 1,5 uur
Kosten:  € 5,– per persoon. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,–

Vooraf aanmelden is niet nodig, maar kom je met acht personen of meer? Laat het ons dan even weten. Dan zorgen we voor een extra gids.

De Loolaan is zeer geschikt voor het houden van parades en optochten. Die zijn er ook veelvuldig geweest!

Over bijna elke villa en elk gebouw langs deze allee valt wel een bijzonder verhaal te vertellen. De gids vertelt ook over de relatie ervan met de Oranjes en over de twee verpleeghuizen die hier hun oorsprong hadden. Omdat hier aan de Loolaan in het verleden veel artsen woonden, werd hij ook wel de “Laan der Medici” genoemd, met een knipoog naar Florence. En hoe dichter je bij het paleis woonde, hoe voornamer je was!

Wat weet je van de Koningsschool, de Villa met de Ganzen en de paardentram? En wat is nou eigenlijk een allee? Dat en nog veel meer vertelt de gids tijdens de wandeling. Met foto’s, wetenswaardigheden en anekdotes wordt alles nog eens nader toegelicht.

Wil je liever deze wandeling met een eigen groep of op een ander moment doen? Dan kun je hem  aanvragen.

Bekijk ook eens deze wandelingen:

Rondom het Loo

Paleispark

Wijk de Parken