Parkenbuurt

Voorlopig alleen op afspraak: klik hier

Vier wandelparken en fraaie waterpartijen maken dit deel van Apeldoorn, een rijksbeschermd stadsgezicht, de moeite waard om te verkennen.

Van eenvoudige stad naar een oord met allure: zo veranderde Apeldoorn aan het eind van de 19e eeuw. Welgestelde renteniers en oud-planters uit Nederlands-Indië vestigden zich hier vanwege invloed van Paleis Het Loo en de lage grondprijzen.

De Parkenbuurt is een geliefde wijk om in te wonen. De gebogen lanen lijken op een Engels landschapspark; de fraai onderhouden huizen tonen nog allerlei details uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Het Oranjepark, Wilhelminapark en Prinsenpark met hun waterpartijen geven een gevoel van ruimte en rust. Deze buurt nodigt uit tot nadere verkenning.

Het Verzetsstrijderspark is pas in 1970 ontstaan, bij het 5e lustrum van de bevrijding. Een bijzonder monument is daar ingericht ter herinnering aan gevallen verzetsstrijders.

Onze gidsen vertellen tijdens de wandeling over het ontstaan en de historie van dit fraaie stadsdeel. U hoort hoe het dorp Apeldoorn van kleur veranderde door een nieuwe elite. U zult zien dat o.a. oud-planters uit Nederlands-Indië hun villa’s in de Parkenbuurt lieten bouwen in een stijl die deed denken aan de wooncultuur die ze daar gewend waren.

Vooraf aanmelden is niet nodig. Maar komt u met een groep van 8 personen of meer, geeft u dan svp vooraf even een melding: telefonisch: 06 39 38 05 17 of via een mailtje aan info@apeldoornsgidsencollectief.nl We zorgen dan dat er een extra gids klaar staat.

Beginpunt: bushalte Prins Hendrikplein aan de Regentesselaan. => Google maps
Starttijd: 14.00 uur
Tijdsduur: 1.5 uur
Kosten: Vanwege Corona: u betaalt 30 euro per groep van max. 3 personen. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,00