Parkenbuurt

Aan het einde van de negentiende eeuw begon Apeldoorn te veranderen van een eenvoudig dorp in een dorp met wat meer pretenties. Onder invloed van Paleis Het Loo en de lage grondprijzen vestigden welgestelde renteniers en oud-planters uit Nederlands-Indië zich in Apeldoorn.

De Parkenbuurt is een geliefde plek om te wonen. De gebogen lanen lijken op een Engels landschapspark; de fraai onderhouden huizen tonen nog allerlei details uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Het Oranjepark, Wilhelminapark en Prinsenpark met hun waterpartijen geven een gevoel van ruimte en rust. Deze buurt loont de moeite haar nader te verkennen.

Deskundige gidsen vertellen tijdens de wandeling over het ontstaan en de historie van dit fraaie stadsdeel. Hoe het dorp Apeldoorn van kleur verschoot door een nieuwe elite, waarom er een ‘leesmuseum’ en een heuse bioscoop gebouwd werden en hoe het nog altijd zichtbaar is dat voornoemde oud-planters hun villa’s in de Parkenbuurt aanpasten aan de wooncultuur die deed denken aan hun onderkomens in de kolonie.

Beginpunt: bushalte Prins Hendrikplein aan de Regentesselaan.
De wandeling begint om 14.00 uur
Duur van de wandeling : 1.5  uur
Kosten: € 4,00 per persoon. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,00.

Deze prachtige wandeling staat voor 2017 niet meer op de agenda – maar een wandeling op maat is natuurlijk altijd mogelijk! kijk hiervoor op: wandeling op maat