Zwitsal

Het terrein van ‘De Zwitsal’, tussen Vlijtseweg en Kanaal, mag iconisch genoemd worden. Honderden Apeldoorners hebben er herinneringen aan. Ze hebben er gewerkt. Of vader, vriend of vriendin werkte er. Zwitsal zit in het collectief geheugen van de meeste Apeldoorners.

Daarbuiten, in ‘den lande’, kent ook iedereen die typisch verfijnde babygeur van de zalf en het poeder. En het portretje van de Zwitsal-baby op de verpakking.

Door de verplaatsing van het bedrijf naar elders kwam dat leeg te staan. De gemeente Apeldoorn kocht het terrein op om het te zijner tijd verder te ontwikkelen. Het kantoorgebouw, het laboratorium en de fabriekshallen zijn allemaal ontmanteld en vormen nu een Apeldoornse variant op het beroemde Westergasfabriek-concept. Je kunt er trampoline springen, er is een tumblingbaan, een skatepark, je kunt er E-karten. Kringloop Foenix vond er ruimte en ook de brouwerij van de Veluwsche Schavuyt, mét café.

En de bemensing van al die bedrijven? Veel gebeurt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Onder goede begeleiding doen zij hier werkervaring op. Vaak om door te stromen naar een reguliere baan.

Er is zo veel te zien op het grote terrein dat je misschien wel een gids zou kunnen gebruiken die je alles uitlegt? “Hoe ging dat vroeger”. Een wandeling over het terrein onder leiding van een deskundige gids is een aanrader! Er wordt verteld over wat er in welke hal gebeurde en ook welke bijzondere producten gemaakt werden. Ook worden anekdotes en bijzondere verhalen verteld.

Beginpunt: portiersloge van het terrein aan de Vlijtseweg
De wandeling begint om 14.00 uur
Duur van de wandeling : 1.5  uur
Kosten: € 4,00 per persoon. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,00.

Deze wandeling staat in 2017 niet in de agenda maar is te boeken als “wandeling op maat”