Historisch Apeldoorn

Historisch Apeldoorn

Met de wandeling door historisch Apeldoorn ontdekken we de ontwikkeling van dorp naar stad tussen 1850 tot heden. U komt meer te weten over de aanleg van het spoor en de ontwikkeling van de Parkenbuurt als motor van de groei van het dorp.

De aanleg van de Loolaan als verbinding met het paleis en niet te vergeten de nieuwbouw en architectuur uit het begin van de 20ste eeuw. De periode die in zo'n belangrijke mate het authentieke karakter van de stad heeft bepaald. We gaan o.a. op zoek naar het werk van de architecten De Zeeuw, Wegerif en Van Driesum. Natuurlijk mag in onze zoektocht het verhaal over het verdwijnen van de oude Mariakerk op het Raadhuisplein niet ontbreken.

We nemen u mee naar de grootse ambities van deze stad in het Centrum- en Cityplan en de gevolgen daarvan voor het huidige stadsbeeld en de toekomst van het centrum.


De Parkenbuurt

De Parkenbuurt, met als groene hart het Oranjepark, geldt als hèt 19e-eeuwse beeld van Apeldoorn. Prachtige villa's en mooie tuinen vormen nog steeds het decor van dit deel van Apeldoorn. Begonnen in 1876 door Hendrik  Christiaan van der Houven van Oordt, die destijds het landgoed "De Pasch" kocht en dit landgoed liet verkavelen en ontwikkelen.

Graag leiden onze gidsen u rond. Zij laten u kennis maken met het werk van de architecten Wegerif, Van Driesum, Sanders. U wordt gewezen op de vele interessante details en ontwikkelingen, die in de laatste 150 jaar hebben plaatsgevonden. Een ware ontdekkingstocht o.l.v. zeer deskundige gidsen.

Apeldoorns Gidsencollectief, info@apeldoornsgidsencollectief.nl | tel. nr. 06-39 38 05 17 || copyright: © Apeldoorns Gidsen Collectief: 2015